Ijshockey is een sport die voornamelijk focust op vaardigheden, snelheid, discipline en teamwerk. Door het snelle tempo van een ijshockeywedstrijd worden de coördinatie, behendigheid en snelheid van de spelers op de proef gesteld.
Hoewel ijshockey wordt gespeeld met een platte ronde puck, is het technisch gezien een balsport. Een team bestaat uit 15 tot 20 spelers. Er staan telkens 5 veldspelers en 1 goalie op het ijs die voortdurend wisselen. Een wedstrijd bestaat uit 3 periodes van 20 minuten met 2 onderbrekingen van 15 minuten. Voor kinderen wordt de grootte van het speelveld en de duur van de speeltijd aangepast aan de leeftijd.
Een traditionele wedstrijd bestaat uit 3 periodes van 20 minuten. Na 20 minuten wordt het spel onderbroken en wordt de tijd stopgezet.
De spelregels van ijshockey kunnen verschillen per federatie. De regels zijn meestal redelijk gelijkaardig, maar het verschil zit in de details. De regels die we hier beschrijven gelden altijd, voor iedereen.
Ijshockey wordt gespeeld op een ijspiste, waardoor de spelers zich voortbewegen met schaatsen. Het is dus evident dat dit één van de eerste vaardigheden is die de spelers volledig onder die knie krijgen.
Het doel van het spel is om de puck in de goal van het andere team te krijgen. Daarom oefenen de spelers veel op het voortbewegen van de puck aan de stick, alsook op het aanscherpen van hun oog-hand-coördinatie.
Eens de spelers vertrouwd zijn met de stick en de controle van de puck, leren ze hoe ze de puck passeren naar een andere spelers. Ook het aannemen van een puck die naar jou wordt gespeeld, behoort tot de oefeningen.
Nu de spelers weten hoe ze de puck bewegen, aannemen en toespelen, is het tijd om het teamwerk compleet te maken. Dat doen ze door te leren schieten op doel.
Schaatsen zijn voor een ijshockeyer het belangrijkste onderdeel van zijn of haar uitrusting. Koop nooit schaatsen ‘op de groei’, omdat dit mogelijk tot blessures kan leiden en de schaatsvaardigheid negatief beïnvloedt. Schaatsen van een jonge ijshockeyspeler moeten dezelfde maat hebben als zijn of haar schoenen.
IJshockeyhandschoenen helpen voorkomen dat de handen gekneusd en gehavend worden of dat ze door het ijs worden geschaafd waardoor brandwonden kunnen ontstaan. De vulling aan de bovenkant van de hand en de schelpvormige duim zijn ontworpen om de speler te beschermen tegen rondvliegende pucks en sticks van tegenstanders.
Allereerst: een helm is zoals een paar schoenen, je moet hem 'fysiek' kunnen testen. Het is dus niet aan te raden om je helm op het internet te kopen, al zijn de prijzen nog zo aantrekkelijk. Ideaal is om naar een gespecialiseerde winkel te trekken, waar de verantwoordelijke je met raad en daad zal kunnen bijstaan. Indien je desondanks toch via het internet koopt, probeer dan het model eerst in een winkel en bestel dan via het internet identiek hetzelfde model in de juiste maat. Let ook op met de websites die je bezoekt. Vergewis je ervan dat de verkoper een goede reputatie heeft en dat de helmen van officiële merken en correct gehomologeerd zijn (Europese labelsticker).
Hoe je de juiste maat van stick kunt vinden, is hetzelfde voor ijshockey, street en inline hockey. Echter, je kan best niet dezelfde stick gebruiken voor ijs-, inline en street hockey. Sommige sticks zijn het best geschikt voor ijshockey, terwijl andere ontworpen zijn voor street of inline hockey. Traditioneel gezien, is een houten stick beter geschikt voor inline hockey, omdat deze duurzamer en zwaarder is, maar je kunt ook makkelijk een stick gebruiken met een combinatie van hout- en composietmaterialen. Let er op, wanneer je een ijshockey stick gebruikt voor street of inline hockey, het blad van de stick een aanzienlijk kortere levensduur heeft, vanwege het snelle slijten van het houten blad.
De schouder- en borstbescherming beschermt je borst en rug tegen klappen en als je valt.
De elleboogbeschermers beschermen je als je valt.
De beenbescherming beschermen tegen schenen en knieën tegen harde shots en vallen.
De broek beschermt je zitvlak, heupen en nieren.
Shirt en sokken zorgen ervoor dat je tot een team behoort.
Ijshockey is een teamsport. Je kind zal dus in aanraking komen met een hele groep leeftijdsgenoten. De vele tijd die ze samen doorbrengen, zorgt er onvermijdelijk voor dat er vriendschappen voor het leven worden gesloten.
Bij een teamsport zoals ijshockey, wordt er samen tijdens de wekelijkse trainingen hard gewerkt naar een gemeenschappelijk doel. Het behalen van deze doelen en het merken van vooruitgang dankzij het harde werk, kan het zelfvertrouwen van je kind sterk bevorderen.
Je kind wordt zowel fysiek als mentaal uitgedaagd tijdens een ijshockeywedstrijd. Door het hoge tempo van de sport, moeten ze hun aandacht er te allen tijde bijhouden en snel kunnen beslissen.
Ijshockey leert je kind anderen te helpen, te delen en het maximum uit zichzelf te halen. De trainingen en oefeningen zorgen ervoor dat er discipline en verantwoordelijkheidszin gecreëerd worden. Elke speler is verantwoordelijk voor het succes van het team.
Wat is er leuker dan je samen met je vriendjes uit te leven op het ijs, energie kwijt te kunnen en je creativiteit voeden?
Veel mensen denken dat ijshockey een gevaarlijke sport is, omdat het er vaak nogal ruw kan uitzien. Maar dat is zeker niet het geval. Alle spelers moeten voorzien zijn van een goede uitrusting. Deze beschermt het hele lichaam. Bij een eventuele val of botsing, zijn de spelers dus goed beschermd. Bovendien staan doorheen de hele ijshockeyfederatie respect en fairplay op de eerste plaats.
We hebben bij ijshockey heel wat uitrusting nodig, maar dat hoeft daarom niet duur te zijn.
Ouders zijn vaak geneigd om duurder materiaal aan te schaffen dan nodig omdat ze het topmodel uit de reeks verkiezen. Maar uitrusting draait in de eerste plaats om veiligheid en biedt de kinderen de nodige bescherming om zich te kunnen uitleven zonder zich te bezeren op het ijs. Daarnaast zijn er al goedkope uitrustingen te vinden voor kinderen of kunnen kinderen starten met een set die door de club ter beschikking gesteld wordt zodat men niet meteen de investering van een volledige uitrusting moet aangaan.
In een ijshockeywedstrijd gaat het er heel snel aan toe. Het is zowel voor de spelers als voor de toeschouwers nodig om de aandacht erbij te houden. Een wedstrijd is dus allerminst saai.
Ijshockey is geschikt voor iedereen, zowel voor jongens als voor meisjes. Er is niet maar één type persoon die voldoet aan de eisen om een goede hockeyspeler te worden. Iedereen start op gelijke voet.